Правила зручного кухонного планування

Площа та планування кухні досить часто стають одним із вирішальних факторів, коли приймається рішення купити квартиру. Основні складнощі у виборі кухонного планування полягають у її формі та локації інженерних мереж.
Існує кілька важливих правил, що допомагають уникнути незручностей під час експлуатації кухні:
- Почніть із кухонної раковини. Вона безпосередньо залежить від підключення комунікацій, саме тому в плануванні розташування інших меблів та обладнання визначає місцезнаходження мийки;
- Кухонний трикутник. Ключові точки кухні, навколо яких зосереджена основна діяльність – миття, плита та холодильник – повинні бути розташовані досить близько одна від одної, щоб забезпечити комфорт під час приготування їжі. Одним з кращих варіантів є їхнє розташування по кутах, що формують трикутник. Однак слід враховувати, що це правило працює найбільш продуктивно, якщо кожна сторона завдовжки становить близько двох метрів;
- Простір біля плити. З точки зору безпеки рекомендовано навколо неї по можливості залишити щонайменше 40 сантиметрів, а також не встановлювати плиту поруч із вікном та мийкою;
- Холодильник Його бажано встановити таким чином, щоб він не розривав робочої області. Ось чому найкращим місцем для нього є один із кутів кімнати. Крім того, важливо враховувати, щоб відкриті дверцята не створювали перешкод для переміщення та доступу до інших предметів;
- Візуальне розширення простору. Для досягнення такого ефекту досить просто постаратися уникнути частої помилки в плануванні – не розташовувати в робочій області високі об’єкти (меблі, холодильник та інше).
У великих містах (в тому числі і в Харкові) можна знайти величезну різноманітність кухонних меблів та девайсів, що дозволяє купити саме ті, які найкраще підійдуть безпосередньо для кухні у вашій квартирі.
Види планування кухні
Придумано масу способів, як грамотно оформити кухню, але все насамперед упирається в площу і тип планування квартири, яку ви віддасте перевагу купити, тому що від неї залежатиме і сама кухня. Ось кілька найпопулярніших видів:
- Кутова (Г-подібна) – універсальний варіант розміщення предметів інтер’єру, що дозволяє повністю продати правило трикутника. Рекомендована площа кухні: 8-10 м2, не бажана для дуже просторих або навпаки дуже тонких кухонь;
- Лінійні – всі меблі та техніка розміщуються в один ряд, що чудово підходить для малогабаритних та вузьких приміщень. Найчастіше в центрі встановлюють раковину, а з обох боків від неї – холодильник і плиту;
- Дворядна – всі об’єкти розташовуються в 2 ряди, паралельних один одному – чудовий різновид для великих кухонь (11-15м2);
- П-подібна – практичне рішення для великих кухонь, кожна з 3 стін повинна бути не менше 2.5 м, а вільний простір від півтора метра, інакше таке планування буде занадто громіздким.